Drie inspiratiemiddagen voor het Nijmeegse erfgoedveld

De wethouder voor cultuurhistorie, Tobias van Elferen, organiseert drie denk- en inspiratiesessies voor het Nijmeegse erfgoedveld rondom het nieuwe erfgoedprogramma Verleden Beleefd. Verleden Beleefd  wordt vanaf 2024 de opvolger van het huidige programma Verleden Verbeeld dat dit jaar ten einde loopt.

Voor deze sessies worden uitdrukkelijk alle professionals en vrijwilligers uit het Nijmeegs erfgoedveld uitgenodigd. De sessies zijn voeding voor het nieuwe beleid en programma. Om uw wensen en behoeften terug te kunnen zien in het nieuwe beleid, is het van belang dat u bij deze sessies aanwezig bent. Zelf zal ik ook bij alle sessies aanwezig zijn en bij de sessie over immaterieel erfgoed zal waarschijnlijk het voltallige college aansluiten.

U bent welkom om deel te nemen aan de volgende inspiratiesessies: 

  • 23 mei. Kathedraaldenken: Is het goed voor Nijmegen of goed voor mij? (14.00-17.00 uur)
  • 2 juni.  Visualisatievisie: Hoe laten we het erfgoed zien in de openbare ruimte? (14.00-17.00 uur)
  • 20 juni. Immaterieel erfgoed: Hoe draagt immaterieel erfgoed bij aan een publiek(elijk) gedeeld verleden? (14.00-17.00 uur)

Dinsdag 23 mei 14.00 uur Sessie 1 Kathendralenbouwers

Deze eerste sessie is op 23 mei in LUX, Mariënburg (Passage Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen). Om 13:30 kunt u binnen lopen. De sessie is van 14-17 uur. WethouderTobias van Elferen opent de middag en zal ons meer vertellen over de relatie tussen deze sessies en het nieuwe publieksbereikbeleid.

Ook kom je alles te weten over de voor-en nadelen van één toeristische stadspas.Claire Mertens van VisitAntwerp komt naar Nijmegen om de ervaringen van de stad Antwerpen met ons te delen. Ook het Antwerpse erfgoedveld is aangesloten bij de City Pass. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Uiteraard krijgt het publiek voldoende gelegenheid om Mertens hierover te bevragen. 

Mark de Greeff is nu ruim een jaar directeur van Den Bosch Partners. Hij en zijn team zijn verantwoordelijk voor een nieuwe merkstrategie en een nieuwe beeldtaal die bij de stad past. Mark doet dat volledig anders dan anders. Een stad is namelijk helemaal geen merk. Bij het nadenken over het historische Den Bosch begon hij bij de Sint-Jan. Het leidde tot een visiestuk over kathedraaldenken. En dát gaat dan weer over langetermijnvisie en over niet alleen aan jezelf denken. Dat verhaal zou zo maar eens perfect bij Nijmegen kunnen passen.

Kleinkunstenaar Lex van Wieren zal optreden. Hij weet op charmante wijze af te rekenen met egoïsme. Altijd al de wens gehad om minder aan jezelf te denken? Of juist groot voorstander van egoïsme? Iedereen is welkom op deze middag waar het draait om het collectief. Er zal ook volop gelegenheid zijn input te geven op de besproken thema’s.

Illustrator Yoko Heiligers zal de middag samenvatten in een krachtig beeld, dat later gedeeld gaat worden. En Uitgeverij Loopvis maakt een toepasselijke goodiebag voor alle aanwezigen. 

Erfgoedaanjager Mijke Pol zal de middag presenteren en de gasten interviewen. 

Hebt u zich nog niet aangemeld? U bent welkom om deel te nemen aan de volgende inspiratiesessies: 

VRIJDAG 2 JUNI 14.00 uur SESSIE 2 VISUALISATIES

Programma:
Welke mogelijkheden zijn er om het verleden te laten zien dat niet meer zichtbaar is? En hoe kan visualisatie bijdragen aan de beleefbaarheid van het narratief van de stad?

Kom op 2 juni naar de tweede Erfgoedinspiratiesessie en luister onder andere naar Ronald Ramakers (directeur GLOW) en Martin Knuyt (OKRA Landschapsarchitecten). Illustrator Meike Lieve Bos zal de middag in beeld samenvatten en Studio Boot heeft alvast de affiches gemaakt voor grote visualisatieprojecten. Ze kunnen maar vast klaar liggen. 

Wethouder Tobias van Elferen trapt de middag af en legt uit waarom we deze sessies organiseren. Het allerbelangrijkste: u mag meepraten. Dat is zelfs van essentieel belang voor een geslaagde middag. Behalve dat u vragen mag stellen aan de gasten, vragen we aan alle aanwezigen ook om zich te buigen over stellingen en vragen. De antwoorden en de gesprekken zijn voeding voor het nieuwe erfgoedsubsidiehuis ‘Verleden Beleefd’. 

 

En heeft u er een hard hoofd in? Spelen er zaken waar u zich vreselijk over op kan winden? Bent u bang dat deze middagen weliswaar leuk zijn, maar er verder toch niks mee gaat gebeuren? Daarvoor is er het bankje van Naaistreek. Na een paar minuten gaat u gegarandeerd veel lichter naar buiten. 

 

Kent of hebt u geslaagde visualisatievoorbeelden? Uit Nijmegen of daarbuiten? We horen en zien het op 2 juni graag. Neem bijvoorbeeld afbeeldingen van geslaagde visualisaties mee. 

 

Colofon

Webredactie: Heyta Melssen, André Stufkens en Pauline de Weijer

Ontwerp: Walter van Rooij, Buro Brandstof

© Website: CPRN en de auteurs

© Foto’s: fotografen vermeld onder de foto’s

© Films: filmmakers vermeld bij de films

© Kunstwerken: kunstenaars vermeld bij de kunstwerken.

Het CPRN doet haar best om de rechthebbenden te achterhalen, mocht u menen recht te kunnen doen gelden kunt u dat melden bij het secretariaat.

Contact

secretariaat@cprn.nl

Bankrekeningnummer: NL78 RABO 0105 2900 17

KvK nummer: 09148216

Support: