Nijmegen, Nederlands mooiste wederopbouwstad!

Home Forums Opinie Nijmegen, Nederlands mooiste wederopbouwstad!

Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #2253
  André Stufkens
  Keymaster

  Nijmegen, Nederlands mooiste Wederopbouwstad!

  Iedere stad is uniek, maar geen enkele stad in Nederland heeft een centrum zoals Nijmegen. Een centrum dat in 20 jaar (1945-1965) ontstaan is. Door de verwoestingen in 1944 moest de gehele binnenstad herbouwd worden. Die snelle opbouw typeert het gezicht van Nijmegen. Alle gebouwen ademen de sfeer uit van de Wederopbouw architectuur, de nieuwe tijdsgeest. Kenmerken zijn: Platte daken, betonnen raamomlijstingen, verticaliteit, grote ijzeren ramen, ranke balkons, mooi metselwerk. Een stad met licht, lucht en ruimte. Destijds met ruimte voor de auto, het vervoermiddel van de vooruitgang: de brede Bloemerstraat, Augustijnenstraat, Burchtstraat en met Plein 1944 als toenmalige parel!
  Met dat centrum moet met dezelfde voorzichtigheid en zorgvuldigheid omgegaan worden als met de centra van Deventer, Haarlem, Leiden, Alkmaar, etc. etc. Nijmegen zou ernaar moeten streven om het – in Nederland – bijzondere centrum met moderne middelen in de oorspronkelijke staat te herstellen en te behouden. Zonder die lelijke kunststof kozijnen op tientallen plekken, maar stalen kozijnen met dubbel glas. Zonder die tientallen foeilelijke luifels. Met als dieptepunt de luifel bij Bakker Bart op het prachtige pand van Voss. Met zorg voor de goede kleurverhouding tussen omlijstingen en kleur tussen de ramen, zoals onlangs gebeurde bij het pand op de hoek Stikke Hezelstraat/Augustijnenstraat
  Belangrijk is dat bij verbouwingen en aanpassingen steeds rekening wordt gehouden met de oorspronkelijke gevel van het gebouw. Aardige voorbeelden zijn de verbouwde ING winkel. (Hoek Ziekerstraat/ Molenstraat) of de opbouw op hoek Koningsplein/ Pauwelstraat.
  Met het nieuwe Plein 44 en Mariënburg, waar met veel respect voor de Wederopbouw nieuwbouw is gepleegd en met een uitgebreidere bescherming van het stadsgezicht van de binnenstad kan Nijmegen een unieke plek verwerven binnen het scala van Nederlandse binnensteden!
  Hiervoor zet de Stichting Nijmegen Wederopbouwstad zich in.

Viewing 1 post (of 1 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.

Colofon

Webredactie: Heyta Melssen, André Stufkens en Pauline de Weijer

Ontwerp: Walter van Rooij, Buro Brandstof

© Website: CPRN en de auteurs

© Foto’s: fotografen vermeld onder de foto’s

© Films: filmmakers vermeld bij de films

© Kunstwerken: kunstenaars vermeld bij de kunstwerken.

Het CPRN doet haar best om de rechthebbenden te achterhalen, mocht u menen recht te kunnen doen gelden kunt u dat melden bij het secretariaat.

Contact

secretariaat@cprn.nl

Bankrekeningnummer: NL78 RABO 0105 2900 17

KvK nummer: 09148216

Support: